УМОВА: значение слова

Начните вводить слово:
Нажмите сюда, чтобы развернуть список словарей

Украинский толковый словарь

УМОВА

умо́ва

-и, ж.

1.
Взаємна усна чи письмова домовленість про що-небудь; угода, договір.

2.
Вимога, пропозиція, що висуваються однією зі сторін, які домовляються про що-небудь, а також при укладанні угоди, договору.

3.
перев. мн. Взаємні зобов'язання сторін, що домовляються, запропоновані для укладення, дотримання угоди, договору.
• Ба́зисні умо́ви постача́ння — спеціальні умови, які визначають обов'язки продавця та покупця з доставки товару.

• Догові́рні́ умо́ви; Контра́ктні умо́ви — погоджені сторонами та зафіксовані в контракті предмет операції, характеристики товару, ціни, строки виконання зобов'язання, а також взаємні права та обов'язки сторін.


4.
перев. мн. Які-небудь пропозиції щодо оплати, пільг і т. ін., що їх висуває особа або організація, яка надає кому-небудь роботу, приміщення тощо.

5.
чого , рідше для чого , заст. до чого . Необхідна обставина, яка уможливлює здійснення, створення, утворення чого-небудь або сприяє чомусь.
• Сприя́тливі умо́ви життя́ — умови довкілля, праці та побуту, які забезпечують збереження та поліпшення здоров'я населення.

• Умо́ви пра́ці — сукупність елементів виробничого середовища та специфіка трудового процесу, що впливають на здоров'я й працездатність людини та результати її діяльності.


6.
перев. мн. , які або чого . Обставини, особливості реальної дійсності, за яких відбувається або здійснюється що-небудь.

7.
мн. Правила, які існують або встановлені в тій чи іншій галузі життя, діяльності, які забезпечують нормальну роботу чого-небудь.

8.
Сукупність даних, положення, що лежать в основі чого-небудь.

9.
заст. Умовляння.