БОГ: значение слова

Начните вводить слово:
Нажмите сюда, чтобы развернуть список словарей

Украинский толковый словарь

БОГ

Бог

рідко біг, Бо́га, ч. У релігійних віруваннях – творець, що створив світ і керує ним та вчинками людей. || чого , перен. Найбільший умілець у чомусь, наймогутніший володар чого-небудь.
• Бі́йся (побі́йся) Бо́га! — вираз, що вживається як застереження, прохання не робити, не казати чого-небудь; не робіть так!, не можна так!

• Бог дасть — а) уживається як відмова тому, хто просить що-небудь; немає, не маємо, не маю, не дам; б) те саме, що Дасть Бог.

• Бог з ним (з не́ю і т. ін.) — вираз на позначення згоди, примирення, прощення; хай так і буде, дарма і т. ін.

• Бог з тобо́ю (з ва́ми)! — а) уживається на позначення здивування, заперечення, докору тощо; б) уживається як заспокоювання у знач. не треба (гніватися, плакати і т. ін.).

• Бо́же \[мій\] — уживається як вигук для вираження здивування, радості, страждання і т. ін.

• Бо́же поможи́ (помага́й)! ; Бог на по́міч! — уживається як вітання з побажанням успішної роботи тому, хто щось робить, працює.

• Борони́ (боро́нь) Бо́же! Не дай (не приведи́) Бо́же! ; Неха́й (хай) Бог боро́нить (ми́лує)! — вживається для вираження небажаності, заперечення чого-небудь.

• Відда́ти Бо́гові ду́шу — померти.

• Дай Бо́же — вживається для висловлення побажання.

• Дасть Бог — уживається для вираження надії, сподівання на добре завершення чогось.

• З Бо́гом — уживається як побажання успіху; хай щастить.

• Ра́ди Бо́га — дуже прошу, будь ласка.

• Сла́ва Бо́гові (Бо́гу) — а) (у знач. присудка) добре, гаразд; б) (у знач. вставних слів) нівроку, далебі, як видно.

• Хвали́ти Бога ; Бо́гові (Бо́гу) дя́кувати — вживаються як вставні слова у знач. на щастя.

• Бог-Оте́ць, Бог-Син, Бог-Дух — Свята Троїця (Свята Трійця), три іпостасі, триєдиність Бога, основа віри християнства.